13 Şubat 2011 Pazar

USB 3.0 nedir?

Bilgisayar sektoründe sürekli bir gelişme içinde. Bunun en büyük örnekleride eski disketlerden cd ye geçiş olarak düşünebiliriz. Artık cd lerden hafıza kartlarına geçiş yapılıyor. Cd yerine flash bellekler kullanıyoruz. Flash belleklerin hafıza arttıkça ortaya hız problemi çıkıyordu. Yeni ile bu hız sorunuda ortadan kalkacak gibi görünüyor.
Ocak ayında Seagate, SuperSpeed USB 3.0 demosunu tanıttıktan sonra, 2009 senesinin sonlarına doğru bu teknolojiyi kullanan aygıtların bir bir duyurulması bekleniyordu. Bu tahminler boşa çıkmadı ve Freecom, USB 3.0 teknolojisini kullanan ürününü basına tanıttı bile. hızlı veri aktarımını sağlayan USB, ilk kullanıcıyla buluştuğundan bu yana 3 milyar aygıt tarafından tercih edilmesi, ne kadar doğru bir teknoloji olduğunu gösteriyor. USB 2.0 ile birlikte teknolojiyi bir adım öne taşıyan geliştiriciler, uzun süredir USB 3.0 üzerinde çalışıyordu.

USB Geliştiricileri Forumu USB-IF, bu teknolojiyi merak edenlerin başvurduğu ilk adres olarak biliniyor. Şimdi de USB-IF tarafından tüm USB 3.0 ürünleri yavaş yavaş mercek altına alınmaya başlandı. Uzun süredir de USB 3.0′ın kablosuz veri aktarım standardı olacağı ile ilgili dedikodular dolanıyordu. Bu dedikodular geçtiğimiz aylarda kesin bir dille yalanlandı ve USB 3.0′ın kablolu bir aktarım seçeneği olacağı açıklandı.
Peki tüm teknolojik aygıtlar kablolarını koparıp atarak, kablosuz olma yolunda hızla ilerliyorken, yeni bir kablolu aktarım standardına ihtiyacımız var mı gerçekten de? Açıkça söylemek gerekirse, evet var. Zira USB 2.0 artık dünya genelinde birçok kullanıcı tarafından yetersiz görülüyor. Bu yetersizliği aşabilmek için yeni bir standart şart.
USB 3.0 için, USB 2.0′dan 10 kat hızlı bir teknoloji demek yeterli midir? Tabii ki bu söylem eksik kalır. Peki tam olarak nedir USB 3.0?
SuperSpeed, yani süper hızlı teknoloji olarak adlandırılması USB 3.0‘ın hız konusunda ne kadar iddialı olduğunu gösteriyor. Yeni nesil bağlantı standardından bahsediyorsak, hızın yanında başka özellikler de barındırmalı. Zira sadece bilgisayarlarda değil, dijital kameralardan taşınabilir medya oynatıcılarına, cep telefonlarına, harici hard disklere ve benzeri onlarca ürüne bağlantı sağlayacak bir teknoloji olacak USB 3.0.
Ne İşe Yarar?
USB 2.0, Hi-Speed olarak anılıyorken, USB 3.0 ise SuperSpeed olarak anılacak. Çıtayı bir sonraki standartta nasıl yüksek tutacaklar diye düşünmeden edemiyoruz. USB-IF‘ın açıklamasına göre, SuperSpeed USB, veri aktarım standardına çok önemli yenilikler ve geliştirmeler getirecek. USB 2.0′dan 10 kat hızlı olacağını söylemiş miydik?
Universal Serial Bus kelimelerinin baş harflerinden oluşan USB, 1996′dan bu yana teknoloji dünyasında kendine yer edinmeyi başarmıştır. Kullanıcılar USB 2.0 ile tanıştığında teknoloji, büyük sıçramayı çoktan yapmıştı. Öte yandan USB 2.0 ile birlikte teknoloji, çıkabileceği en üst seviyelere çıktı. 2007 yılı içerisinde ise Intel, IDF 2007′de (Intel Developer Forum), USB 3.0′a dair ilk resmi açıklamaları yapmıştı. 17 Kasım 2008‘de ise USB 3.0′ın özellikleri tamamlanmış ve teknolojinin nasıl bir kapasiteye sahip olabileceği ile ilgili sınırlar çizilmişti.
Özellikleri
USB-IF bu vakitten sonra ipleri iyice eline aldı ve sıkıca kapanıp, USB 3.0 teknolojisini daha da geliştirmek için kolları sıvadı. USB 3.0 bize şu özellikleri sunuyor:
- 4.8 Gbps‘ye kadar ulaşan yüksek aktarım hızları
- Geliştirilmiş veri yolu gücü
- Çift veri aktarımı ve yeni aktarım tipi desteği
- Yüksek hızlarda veri aktarımı için yeni konektörler ve kablolar
Muhtemelen birçoğunuzun en çok merak ettiği şeylerden birisi de, USB 3.0‘ın 2.0 ile uyumlu olup olmayacağıdır. Şüphesiz ki milyarlarca cihazın kullandığı USB 2.0 standardı bir anda terk edilemez. Dolayısıyla USB 3.0, bir önceki standart olan ve halen kullanılan USB 2.0 cihazlarını destekleyecek.
Daha Az Güç, Daha Çok İş
Usb 3.0 ayrıca, daha yüksek hıza rağmen daha az güç harcamaya yönelik olarak tasarlandı. Kısacası SuperSpeed, Hi-Speed’ten daha verimli bir teknoloji. Şöyle söyleyelim; USB-IF’in izin verdiği veri yolu gücü 500mA’dan (mili amper) 900 mA’ya kadar. Bu sayede yüksek güç gereksinimine sahip cihazlar, bilgisayarınızdan ve USB’nizden güç alabilecek. Hatta şarjla çalışan ve USB arabirimini kullanan aletleriniz daha hızlı şarj olabilecek.
USB 2.0 ile Uyumlu
Önceki sayfalarda dediğimiz gibi, , bir önceki USB 2.0 teknolojisi ile tamamen uyumlu olacak. Bu uyum, tıpkı USB 2.0 ile USB 1.1 teknolojisi arasındaki uyum gibi olacak. Dolayısıyla, yıllardır edindiğimiz USB 2.0 destekli kabloları ve ürünleri bir kenara atmayacağız. Eğer USB 3.0 destekli bir bilgisayarınız, USB 3.0 kablonuz ve USB 3.0 destekli dijital kameranız varsa, bu kombinasyonu kullanarak çok yüksek hızlarda veri aktarımı yapabilirsiniz.
Diğer bir yandan, kamerayı USB 3.0 destekli değil de, USB 2.0 destekli olarak değiştirirsek (bilgisayar ve kablo yine USB 3.0 destekli), aktarım hızı USB 2.0′ın maksimum hızlarına düşecek. Eğer bilgisayar ve kamera USB 3.0 destekli iken, kablo USB 2.0 kablosu olursa, yine USB 2.0 aktarım hızına erişiriz, ki bu zaten tahmin edilebilir bir şey.
Dolayısıyla USB 3.0 hizmetlerinden yararlanabilmek için, işlemdeki tüm ekipmanların o teknolojiyi destekliyor olması şart.
Kaynak:  http://www.teknikweb.net/usb-3-0-nedir-ne-ise-yarar.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder